Friday, April 22, 2011

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته buat sahabat2 yg dikasihi dan dirahmati Allah...Jumaat datang lagi...seminggu sekali, hari mulia penuh barakah, hari penghulu segala hari, sama2lah kita mencari keredhaan Ilahi...insyaAllah...same2 kita renungkan kisah ~apabila syaitan pun ketakutan...~

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Untuk peringatan bersama....kita kongsikan kisah dibawah....:-

Pada suatu ketika ada seorang manusia yang bertemu dengan syaitan di waktu subuh. Entah bagaimana awalnya, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali persahabatan. Ketika waktu subuh berakhir dan orang itu tidak mengerjakan solat, maka syaitan pun sambil tersenyum , “Orang ini memang boleh menjadi sahabatku..!”

Begitu juga ketika waktu Zuhur orang ini tidak mengerjakan solat, syaitan tersenyum lebar sambil senyum, ” Rupanya inilah bakal teman sejatiku di akhirat nanti..!”

Ketika waktu ashar hampir habis tetapi temannya itu dilihatnya masih juga asyik dengan kegiatannya, syaitan mulai terdiam……

Kemudian ketika datang waktunya magrib, temannya itu ternyata tidak solat juga, maka syaitan nampak mulai gelisah, senyumnya sudah berubah menjadi kecut. Dari wajahnya nampak bahwa ia seolah-olah sedang mengingat-ngingat sesuatu.

Dan akhirnya ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat Isyak, maka syatan itu sangat panik. Ia rupanya tidak bisa menahan diri lagi, dihampirinya sahabatnya yang manusia itu sambil berkata dengan penuh ketakutan, “Wahai sahabat, aku terpaksa memutuskan persahabatan kita !”
Dengan keheranan manusia ini bertanya, “Kenapa engkau ingkar janji bukankah baru pagi tadi kita berjanji akan menjadi sahabat ?”.

“Aku takut !”, jawab syaitan dengan suara gemetar.

“Nenek moyangku saja yang dulu hanya sekali membangkang pada perintah-Nya, yaitu ketika menolak disuruh sujud pada “Adam”, telah dilaknat-Nya; apalagi engkau yang hari ini saja kusaksikan telah lima kali membangkang untuk bersujud pada-Nya (Sujud pada Allah). Tidak terbayangkan olehku bagaimana besarnya murka Allah kepadamu !”, kata setan sambil beredar pergi.

“Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun”1 comment:

  1. waalaikumussalam, alhamdulillah smoga berterusan mmberi ilmu kpd semua insan....sempoiii

    ReplyDelete